Laurent Wibo a pris la résolution d'acquérir un établissement de restauration situé à Bruxelles.

Laurent

"Reload Yourself heeft me geholpen net na de COVID-crisis, toen ik in een wazige periode zat en niet meer goed wist welke richting ik op moest."

Laurent opende zijn eigen bedrijf, Eskape, in 2014, na meer dan 10 jaar als werknemer in grote bedrijven. Hij wilde een project dat zijn eigen persoonlijkheid weerspiegelde. In zijn restaurant komen zijn twee passies samen: reizen en koken. Zo nodigt hij zijn klanten uit om er even helemaal tussenuit te zijn met goede zelfgemaakte gerechten, die ’s ochtends nog worden bereid, met groenten en lokale producten in het hart van het bord. De eerste jaren waren bemoedigend en de zaak was een groot succes. In 2019 neemt hij een tweede vestiging over. In 2020 kreeg hij, net als de rest van de sector, grote problemen met de COVID-crisis en moest hij zijn ambities terugschroeven. Hij zag zich genoodzaakt zijn tweede restaurant te sluiten om zich te concentreren op Eskape.

Waarom heb je contact opgenomen met Reload Yourself?

“Na de COVID-crisis startte ik een pre-pack procedure (procedure om moeilijkheden te voorkomen). Het was in deze context dat een rechter me adviseerde om Reload Yourself in te schakelen. Ik wilde Eskape draaiende houden, maar ik wist niet welke beslissingen ik moest nemen. Ik zat in een stop-of-go dilemma. De eerste coachingsessies bij Reload waren daar echt op gericht. Ik was duidelijk op zoek naar een nieuw leven.”

Laurent Wibo a saisi l'opportunité de racheter un restaurant à Bruxelles, marquant ainsi un nouveau départ.

Hoe heeft Reload Yourself je door deze moeilijke periode geholpen?

“Ze hebben me echt geholpen om de dingen objectiever te bekijken, om een stapje terug te doen. Ze gaven me heel praktische hulpmiddelen, zoals het op een rijtje zetten van de voor- en nadelen op basis van concrete cijfers. Er was ook alle menselijke steun, die een heel belangrijke rol speelt. Mijn coach, Éric, was beschikbaar als ik vragen had of gewoon wilde praten. Het moedigde me ook aan om meer naar mezelf te luisteren en mijn grenzen aan te geven, wat best moeilijk is voor een ondernemer als de omgeving zo vijandig tegenover projecten staat.”

Welk advies zou je geven aan mensen die moeilijkheden ondervinden in hun bedrijf?

“Vanaf het begin heb ik ervoor gezorgd dat ik er niet alleen voor sta in mijn zelfstandige projecten. Ik heb altijd mentoren gehad die me steunden. Destijds was het mijn coach van Reload Yourself die deze rol speelde. Het is heel goed om iemand te hebben die een ander gezichtspunt heeft, die je stof tot nadenken kan geven en van wiens expertise je kunt profiteren. Tot op de dag van vandaag, ook al is de missie voorbij, weet ik dat ik bij mijn volgende professionele overpeinzingen op Éric en zijn advies kan rekenen.”

En décidant d'investir dans un restaurant bruxellois, Laurent Wibo s'apprête à vivre une aventure passionnante.