Overnemen
is ondernemen,
maar dan niet vanaf nul

De kogel is door de kerk! U neemt een bestaande zaak over, dat kan een bedrijf, maar ook een handelszaak zijn.

Daar zijn heel wat voordelen aan verbonden, maar het hele overnameproces kan toch complex zijn en er komen verschillende spelers bij kijken (juridische, fiscale, financiële … expertise).

Daarom bieden wij een volledige dienstverlening aan, bij ons vindt u alle nodige kennis onder één dak. Bovendien begeleiden we u tijdens het hele overnameproces.

Olivier s'est engagé dans le processus de rachat d'un restaurant bruxellois, avec enthousiasme.

Wat is het verschil tussen de overname van een bedrijf en de opstart van een bedrijf?

Als u een bedrijf overneemt dat zijn sporen al heeft verdiend, staat daar een prijs tegenover, maar dankzij de historiek kunt u de rentabiliteit (hoeveel bedraagt de omzet, de brutowinst, de winst …) analyseren en heeft u al van bij de start een idee van hoeveel u zult verdienenDe banken worden gerustgesteld door die historiek en zijn meer geneigd u geld te lenen, al heeft u nog altijd een minimumbedrag nodig dat u zelf inlegt om te kunnen lenen.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de overname van een handelszaak of een bedrijf niet alleen weggelegd voor grote bedrijven, maar kunt u vanaf een paar tienduizend euro ook zelf bedrijfsleider worden.

U hoeft niet op zoek te gaan naar een werkplek, u hoeft geen personeel aan te werven of relaties aan te knopen met klanten en leveranciers, u hoeft het hele proces niet meer uit te denken … Zodra u eigenaar bent, kunt u aan de slag.

Tussen het moment waarop u een zaak vindt die u wilt overnemen en het moment waarop u uw handtekening zet en eigenaar wordt, zitten 5 tot 6 maanden. In sommige gevallen kan het veel sneller en is het bedrijf na 6 weken al van u.

Wanneer u een bedrijf overneemt, bent u ook verantwoordelijk voor het sociale en fiscale verleden. Het is dus uiterst belangrijk dat u goed op de hoogte bent en geen kat in een zak koopt.

Ontdek alles wat je moet weten voordat je een afspraak maakt:

Laat u begeleiden
door Reload Yourself

Als u werkzoekende bent, kunnen we u zelfs voorstellen een bedrijf over te nemen en toch uw werkloosheidsuitkering te behouden !

Voor wie ?

Iedereen die een overnameproject op een duidelijke en professionele manier wil laten doorlichten. Dat kan gaan van een kmo tot een wijkwinkeltje. De enige voorwaarde : u woont in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of het hoofdkantoor/de maatschappelijke zetel van het bedrijf dat u wilt overnemen, bevindt zich in de regio.

U kunt een zaak overnemen en u laten begeleiden door ons, ongeacht uw huidige statuut : u bent werknemer, zelfstandige, werkzoekende, met ziekteverlof.

Équipe discutant des stratégies de rachat d'entreprise en difficulté

Door wie ?

Reload Yourself brengt u in contact met een ervaren business coach. Naarmate uw overnameproces vordert, schakelt de business coach interne, maar ook externe specialisten in, die nodig zijn voor de afwikkeling van uw project : advocaat, fiscaal expert …

Wat houdt het in ?

U krijgt een multidisciplinaire, heel concrete begeleiding op maat, want elke overname is uniek. U spreekt geregeld af (live of via een call) met uw business coach. Soms zijn ook andere experten aanwezig, zoals onze jurist, de cedent of zelfs de bank …

Hoeveel kost het ?

De eerste afspraak is gratis : we analyseren het bedrijf dat u wilt overnemen en bespreken uw situatie (profiel, motivatie). Als u een voorstel tot begeleiding krijgt, vragen wij u eventueel een deelname in de kosten, afhankelijk van uw situatie.

Reload stories
Getuigenissen

De concrete stappen bij een overname

1

De diagnose

In deze eerste fase analyseren we de overnameopportuniteit van uw kant. Zo helpen wij u bij:

Équipe de Reload Yourself discutant des stratégies de relance d'entreprise
Illustration d'une entreprise belge surmontant les défis financiers
2

De overname coachen

Zodra deze opportuniteit gevalideerd is, staan wij bij alle stappen naast u. Zo helpen wij u met:

Wat doet u in de aanloop naar uw afspraak met Reload Yourself ?

2 – Bekijk uw eigen middelen

Ook als u een kleine handelszaak overneemt, heeft u liquiditeit nodig, al was het maar om een lening bij de bank te krijgen.

3 – Zoek een over te nemen bedrijf dat bij u past

Het is net als wanneer u een woning zoekt. Alles begint bij een lijst met uw eigen criteria. Wat zoekt u ? Welk type handelszaak, in welke wijk, in welke prijscategorie, met of zonder personeel …

Ga vervolgens op zoek naar een bedrijf dat voldoet aan uw belangrijkste criteria.

4 – Haal de meest recente financiële rekeningen van het bedrijf in huis

U heeft uw oog laten vallen op een bedrijf? Vraag de cedent naar de financiële rekeningen. Die heeft u nodig als u de omzet wilt kennen, als u wilt weten of het bedrijf winst maakt, of de gerant uitbetaald wordt, of er geen grote schulden zijn …

5 – Probeer contact op te nemen met de cedent

Zo krijgt u inzicht in waarom het bedrijf verkocht wordt en wat voor iemand de cedent is: werkt hij mee, wil hij snel van het bedrijf af …? In het haast...?

Previous
Next