Een bedrijf overnemen

Een bedrijf overnemen

Dat is starten met een voorsprong

Om jouw carrière een nieuwe wending te geven, denk je er misschien over om zelfstandige te worden. Maar heb je ooit overwogen om een bestaand bedrijf over te nemen? Dat heeft immers een groot voordeel. Je hoeft niet van nul te hoeven beginnen.

Overname - Voor wie is het?

Overnames zijn toegankelijk voor iedereen!

In tegenstelling tot wat u misschien denkt, hoeft u niet over astronomische bedragen te beschikken om een bedrijf te kopen. In Brussel bijvoorbeeld staan heel wat bedrijven te koop die zelfs al voor enkele tienduizenden euro’s op zoek zijn naar kopers.

Maar het overnemen van een bedrijf blijft een vorm van ondernemerschap.

Als zodanig vereist het dezelfde ondernemersvaardigheden: zakelijk inzicht, organisatie, financieel beheer enzovoort. Je hebt ook wat eigen vermogen nodig, vooral om een lening van de banken te kunnen krijgen.

Amélia et la reprise du commerce Creaflor
En choisissant de reprendre un restaurant bruxellois, Olivier s'est lancé dans une nouvelle aventure.

Overname - De voordelen

Overnames hebben 2 grote voordelen ten opzichte van het opzetten van een nieuw zelfstandig bedrijf:

  • Het kost minder tijd om een bedrijf op te starten. Je hebt meteen vanaf het begin een locatie, een klantenkring, leveranciers, enz. Kortom, een bedrijf dat al draait voordat je arriveert. Kortom, een bedrijf dat al draait voordat jij er bent.
  • Je begint niet vanaf nul, je weet voordat je begint of het bedrijf winstgevend is, en dat is voordat je besluit het te kopen en te beginnen. Je neemt minder financiële risico’s.

Overname - 3 belangrijke fasen

Elke overname is uniek, maar over het algemeen zijn er 3 belangrijke stappen: eerst identificeren we een bedrijf dat ons interesseert, dan analyseren we het in detail en ten slotte kopen we het.

1. Spotting

Je beslist wat voor soort werk je wilt doen, iets dat je kent of iets dat je aanspreekt. Dan bepaal je je criteria, zoals je dat ook zou doen bij het kiezen van een flat, bijvoorbeeld: oppervlakte, grootte, budget….. Je bekijkt de aangeboden bedrijven tot je er een vindt die je het beste bevalt.

2. Analyse

Je gaat grondig bekijken of het een goede deal is: is het vandaag winstgevend en/of morgen potentieel winstgevend, is de vraagprijs redelijk, kun je de aankoop financieren, zijn de risico’s “redelijk”?

3. Inkoop

Net als bij het kopen van een huis, onderhandel je over de prijs, ga je naar een bank om de financiering te regelen en, nadat je hebt gecontroleerd of alles juridisch in orde is, stel je een koopcontract op. Dat is het, je hebt de sleutels!

Overname - Waar moet ik beginnen?

Het is mogelijk om stap-voor-stap ondersteuning te bekomen voor de verschillende stadia van een overname. Dit is wat de coöperatie Reload Yourself biedt. Voordat je aan het avontuur begint, nodigen we je uit om je aan te melden voor een informatiesessie.

INFORMATIESESSIE “BEDRIJFSOVERNAME

Op de agenda:

  • Allereerst, is het iets voor mij? Welke vaardigheden en fondsen heb ik nodig?
  • De specifieke kenmerken en voordelen van het overnemen van een bedrijf als manier van ondernemen
  • Waar moet ik beginnen? Hoe een goede opportuniteit identificeren?
  • Stap-per-stap aanpak voor het kopen van een bedrijf of onderneming
  • De begeleiding bij Reload Yourself: op maat en op lange termijn

Aarzel niet om een informatiesessie bij te wonen. Om je in te schrijven, KLIK HIER!

We kijken ernaar uit je te ontmoeten en al je vragen te beantwoorden.

Het team van Reload Yourself